Nota saya:

Tak tau nak tuleh pasal apa dah~~ T___T..

Lompat si katak lompat~ =)

Monday, March 21, 2011

Say No To Plastic Bags

Ha korang tau tak Malaysia dah join kempen "Say No to Plastic Bags". Bukan perkara baru tapi dah lama. Ada sesetengah kedai pilih hari Sabtu sebagai hari no plastic bags dan ada yang hari Selasa. Bergantung kepada kedai atau negeri.

 Source google:

Bagi saya ni adalah usaha yang bagus. *ehem..ehem* [betulkan microphone]. Hahaha. Cehhh. Macam nak bagi ucapan wakil rakyat je kan. Tak boleh blah betul.

Tapiiiiiiiii korang. 

Geram tau tak?? Just imagine korang kat situasi saya.

Saya : [*siren kecemasan..pilih barang cepat-cepat..dan bayar eh tapi sebelum tu dah pusing satu kedai cari notis bila say no to plastic bags kat kedai ni..Fuh sebaik tak ada]

Cashier :  [Keting!!!keting!!]

Saya : [Keting!!ketingg!!]

Cashier ; [Buat bodo bagi benda tu]

Saya : Tak ada plastik ke??

Cashier : Tak ada..~~

Weh hangin weh. Cashier tu dah la perempuan, at least sebelum saya bayar  bagitau laa tak ada plastik. Eeeeee. Gila apa nak bawak tayang-tayang kat orang. Dah laa beg saya kecik je nak kaver macam mana? Nasib baik kawan cashier tu memahami, dia bagi gak plastik walaupun kecik dan muat-muat je nak bubuh barang tu.

Moral of the story, sebelum bayar tanya cashier ada plastic bag ke tak. Or kalau nak tambah plastic bag setakat bayar 20 sen apa salah nya dari memalukan diri sendiri. Ye tak???? Kena ingat rakyat Malaysia ni bukan open minded sangat-sangat lagi dan benda yang memalukan ni kena laa cover-cover kan. Uh!!

Cuba amalkan macam kedai Mesra dekat presint 10. Sebelum saya bayar dah bagitau siap-siap tak ada plastik bag. Saya okay je la sebab tengok barang yang saya beli tak ada benda yang bukan-bukan. Haih dahla lepas tu siap tolong angkat barang-barang tu masuk kereta lagi. Hihi.

Kedai berkenaan sila take note okay?? =p

**pssttt korang tayah nak imagine saya beli barang bukan-bukan pulak. Kalau shampoo seketul pun tak akan korang nak bawak camtu je? Nak pergi tengok movie lagi. Hahaha. Tak pasal kang kena pergi parking kereta sebab barang seketul je.



Alamak ada LIKE je..DISLIKE tak ada laaa..=p

6 WishingStar:

kHaiRuLdiN said...

brg baik ka?? hehe

Aliff said...

woh.. org tolong bwk tu... npe xcl sy????? aaaaaaaaaaa...

kay-N said...

ding: baek2..

en. aliff: hehe..kalo cl??encik ley terbang dtg tolong sy ke?? =p

Hapiz Rahman said...

elok bawak bakul sendiri cam g pasar.. hahah

~lalala~ said...

sekarang sy letak beg reusable jusco tu dalam kereta. beg tu syiok. bole kecikkan, besarkan. jom kita say no to plastic bag hari2. keke.

hamzah ian said...

aku pernah kena