Nota saya:

Tak tau nak tuleh pasal apa dah~~ T___T..

Lompat si katak lompat~ =)

Saturday, January 1, 2011

Cupcake New Year 2011

Wow hari ni 1/1/11. Cantik kan date arini. Haaaaa. Mesti ade orang bertunang or kahwin arini kan. Hehe. Tahniah laa kat siapa-siapa yang bertunang or kahwin tu. Semoga berbahagia ke anak cucu. Kat sesiapa yang celebrate birthday rini pun saya ucap kan Happy Birthday, semoga panjang umur murah rezeki eh.

Jeng Jeng..

Sempena hari pertama di tahun 2011 ni, saya dengan amat berbesar hati mau tayang-tayang hasil cupcake buatan saya yang pertama sepanjang saya hidup di atas muka bumi ini. Haha. Fuh!! Sebaik jadi kalau tak jangan harap laa saya nak tayang kan? Hihi. *pssst..kat sesapa yang dah pandai wat tu, diam-diam laa..bagi can saya tayang bley tak?? =pp

Haaaa..comei takk???pink gtu~~ =pp Opss comot sebab sy memang mls nk wat lawa2..haha..

Hihi..pandangn atas..comot2 pun sedap tau~~ =) *Masuk bakul angkat sendiri!! Heh..

Hehe..Ala baru 1st time mencuba so saya buat cupcake yang paling basic la. Senang je ni. Tak tipu! Saya belajar pun tengok youtube petang tadi. Hehe. Jom tengok resepi..

Cake
175g butter
175g self-raising flour
175g caster sugar *saya guna gula biasa je ni..tapi saya reduce ckit sebab tak suka manis sangat
3 eggs *pukul dulu ye puan-puan semua
1/2 tea spoon baking powder
1 tea spoon vanilla essence

Icing
500g icing sugar *uhuk..gula icing kat rumah tinggal 200g, so icing saya macam cair cikit laa sebab xcukup
5 table spoon water *sebab tinggal 200g saya buh lam 2 tbs je
Food coulouring - pilih je kaler yang berkenan di hati

Haaaa..jangan lupa pre-heat dulu oven dalam 170 darjah celcius. *Cewah macam pro plak bagi tips..hihi

Jom tengok pic laa eh? Saya nak explain detail pun tak berapa reti.

1. Campurkan semua bahan-bahan untuk buat kek dan adunkan sehingga sebati 
*camne nak tau sebati? kalau adunan tak melekat sangat kat sudu kira oke dah

2. Nak buat cupcake kena ada bekas lubang-lubang macam ni dan semesti nya cup kertas nak letak adunan.

3. Bubuh laa adunan lam cup tadi tu. Haha jadi la dia cupcake.
*psst..jangan letak banyak sangat..3/4 dari bekas je ye..nanti melimpah

4. Oke..masukkan adunan dalam oven yang kite dah pre-heat tadi. Bakar dalam 10 minit gitu.
*Nak tau masak ke tak..cucuk pkai lidi ke garfu ke..kalo kek tu lekat meaning lum masak k.

Jeng jeng..tadaaaa..siap~!!!!!


Buat icing plak meh?


1. Campurkan 200g gula icing tu dengan air. Gaul-gaul.

2. Haaaa..campur pulak perwarna. Saya pilih PINK

Dah siap bubuh laa icing atas kek tadi tu. Hehe. Senang je kan???Sapa kata susah boleh hantuk kepala kat dinding dulu laa. Haha. 

SELAMAT MENCUBA yerr. =)



Alamak ada LIKE je..DISLIKE tak ada laaa..=p

11 WishingStar:

de_hydrates said...

eh.. dah jadi blog resepi.. hihi :p

kay-N said...

hahahaha..saje bosan3..=pp nak ke safwan??haha..meh akak pos..

Azie Azra said...

aaaaaaaaaa.cupcakes.pink kaler babe!oh my.loveee diz <3

kay-N said...

azie azra: hehe..suke ke??meh dtg umah..sy xske manis2 ni..haha ske buat je mkn xbpe suke..=pp

MOH KEMBARA said...

Salam Ziarah dari Istanbul, tima kasih dtng dan follow blog akak tadi. Weh cantiknyer cup cake dia. Nanti nak try ye!

Aliff said...

wah.. kaler pink rpenye.. haha sedap2.. yg kaler2 tu susun2 la bc comel skit.. hahaha nk jgk skit.. nk kne g mkn kt umah ke cane ni?

kay-N said...

Moh kembara: haaaa..try jgn xtry..hehee..

en. aliff: amboiiii..xmalu..sape nak ajak dtg umah..hahaha..pnt ah nk tabur mnde tu cntek2..hehe..ala kadar je dlu..

-telordibasuh- said...

kay-n delivery 2 bijik heheee

Tinta NurAz said...

sedap sungguh!!
tengok pic da dapat rasa daa.huhu

kay-N said...

encik telor: bak alamat nak pos..hehe..

Tinta NurAz: hehe..ley eh rse cmtu?? =pp

kyo_9 said...

pergh.. meleleh tgk gambar2 kt entri nih..