Nota saya:

Tak tau nak tuleh pasal apa dah~~ T___T..

Lompat si katak lompat~ =)

Saturday, June 5, 2010

Peluang tidak datang bergolek

Saye tak pandai sembang dengan orang lebih tua ketika di office. Hmmm tapi saye senang sembang dengan stranger! Driver bus, makcik sesat naik ERL, foreigner dalam flight dan bas. Siap ada seorang makcik tu, happy sangat sembang dengan saye. Fuh! Nasib baik tak offer saye buat menantu dia. Opss!

Errr. Sebenar nya tak suke pun sembang-sembang ni. Cewah! Saye pendiam, pemendam rasa dan pendendam. Cukup sifat kan? Eh back to basic kate boss saye. Maaf saye bebel.

Semalam balik dari airport Subang, saye naik teksi ke Putrajaya. Mula-mula memang malas la nak sembang. Sekali abang teksi tu keluar kan MyKad buat jadi TnG. Haha. Terus teruja. Trigger saye memulakan perbualan. 
Nyesal tak nyesal gak la. Sekali panjang pulak cerita abang tu. Dia sebenar nya Guru KAFA dekat sekolah rendah. Part time bawak teksi. Dia gak ada part time bisnes katering, pakej kahwin. Kontraktor kecil kecilan jugak.

Wow!

Dia siap cakap, tak dapat gaji puluh ribu pun tak apa la. Cecah gaji engineer pun okay apa. Rumah bayar cash. Kereta ada. Lori ada.

Cerita abang teksi ni buat saye terfikir.

Sebenar nya banyak peluang yang kita ada. Susah senang je nak buat. Oh oh. Saye pandai cakap je. Tapi sendiri tak banyak menggunakan peluang yang ada.

Renung-renung kan, dan selamat beramal! 

Opportunity
You don't always need an invitation to join in (n_n)



Alamak ada LIKE je..DISLIKE tak ada laaa..=p

6 WishingStar:

kAy said...

btl 2 kN...grab ape yg ade...open ur mind...open ur heart..hehe..

p/s: ape lg kN...meh join bis yg aku join...hehe...=P

kay-N said...

ahhaha..laaa huda ke??punye plik sape ni..

cube tuleh sket sal bisnes ko..short n sweet~~ =pp

zaid said...

saya nk as i jgk akak KN~!~!~
=)

kay-N said...

err..zaid..hmm g tnye HR..tah2 name tercicir..isk3..tnye2..tah2 berpeluang..=)

err..tp kn knape pgl kak??kte bkn sebaya keeeee!! haha cis cis

Aliff said...

sni pon ade jgk mamat ni.. hahaha.. zaid2.. seb baek bg aku pnjm 5 ringit.. hahaha..

p/s: jgn perasan ko muda mcm ktorg

limauais said...

o/ <-- x reti gak nk sembang2 ngan org tua or dewasa.hehe.
aisehh..skarang sume mnde pakai duit,tu yg kn keja lebih.
sy ingt nk amek OT la tiap2 mgu.haha.