Nota saya:

Tak tau nak tuleh pasal apa dah~~ T___T..

Lompat si katak lompat~ =)

Monday, March 15, 2010

Tips : Amalkan anjakan paradigma untuk berhenti merokok

Entry sebelum ni, saye ada cakap saye pergi trainning 7 Habits of Highly Effective People. So meh la saye turunkan ilmu sikit. Saye bukan la nak jadi kaunselor. Cuma nak share sikit la hasil 3 hari saye dekat kursus tu.

Orang selalu tersilap anggap. Kalau kite nak dapat "good result" kita mesti berubah sikap.

Contoh : Dari malas ke rajin, dari bercakap kasar ke bercakap lemah lembut.

Tapi sebenarnya,

Amat -amat penting adalah mengubah ape yang kita nampak [See = Paradigm]. Perkara yang kita nampak or paradigm tu mesti la selari dengan prinsip-prinsip kehidupan kita.

Contoh : Saye nak berhenti merokok! 

Why???

Soalan "kenapa" itu penting. Tanpa sebab yang kukuh kita tak kan boleh berubah. So kat sini paradigma sangat penting.

Contoh Sebab: Saye xnak paru-paru saye hitam macam gambar kat atas kotak rokok. Saye xnak kaki saye hitam macam gamba kat atas kotak rokok. Saye xnak baby saye jadi cam gambar atas kotak rokok. Saye nak kehidupan yang sihat. Saye xnak mati sebab-sebab yang saye buat sendiri.

Bila dah yakin dengan sebab-sebab tersebut. Baru fokus kepada perbuatan. [Do = Behaviour]. Daripada perbuatan ini la akan menghasilkan keputusan yang efektif [Get = Result] ! U get what U give!

Tips:


When you want to change:


Change your paradigm, will change your result!



Alamak ada LIKE je..DISLIKE tak ada laaa..=p

6 WishingStar:

einaz ;D said...

nice blog.;)

AsmaFarah said...

see= ja'en ensem
do= usha2 sambil senyum sipu
get= nothing~

tips ko x menjadi pon kN..
-_-"

pian said...

*Paradigm Shift to Relentless Assault*
Chain Attack~! Stagger the target!

:D

kay-N said...

einaz : TQ~~

farah : hmmm ko spesel case sket..sbb ko ko...

pian: xphm ler..pe ko ckp ni pian grrrr..

fahrizal said...

assalamualaikum salam kenal

kay-N said...

wsalam..salam2..eh..bley ke salam? =pp