Nota saya:

Tak tau nak tuleh pasal apa dah~~ T___T..

Lompat si katak lompat~ =)

Sunday, March 14, 2010

Keracunan makanan

Hari Jumaat - 12 March 2010.

Hari first day masuk office after 3 hari pergi trainning [7 Habits of Highly Effective People]. Haha. So sekarang saye memang seorang yang effective la. =)

So hari ini saye balik lambat sikit. Sikit je. Haha. Tapi antara orang yang terakhir balik la. Unit saye semua dah balik. Hmmmm. Perut pun dok kruk-kruk. Lapa la. Ingat nak singgah makan kat kL Sentral, makan mcd ke KFC ke. Tak kesah pun makan sorang-sorang janji kenyang! Tapi teringat lak hari ni hari Jumaat dekat Putrajaya ade pasar malam. So tahan je perut mane tau mak dah belikan lauk or dah masak ke.

Hoyeahh! Sampai-sampai rumah je tanye mak xpergi pasar ke. Mak cakap tak sebab dah masak. Hmm mak masak sup ayam. Tapi kenape tah saye pergi makan mee goreng mak masak time breakfast. Tak pikir pun elok ke tak. Padahal mak masak bubur gandum feveret saye gak. Langsung xsentuh pun bubur tu. Makan mee goreng tu sampai abis licin. Ade la lam semangkuk penuh. Pastu sambung makan sepinggan nasik penuh dengan sup ayam tu. Haha. Kire melantak jugak la kan. [Saye kecik dan kurus tapi kuat makan mende mak saye masak].

Saye rase badan saye memang letey teramat sangat. Terus blackout after rest sekejap. Baru pukul 10.30 mase tu.

Jeng - jeng.

Pukul 2.50 pagi.

Saye terbangun. Rase tekak lain macam. Loya-loya. Kepala pun penin. Eh. Baru saye sedar. Rupa nye saye tertido dengan contact lens. Patut la kot penin. Saye pun pergi toilet dengan niat nak cuci tangan pastu baru la ley tanggal contact lens tu. Sekali. Phewwwww!! Sebaik right timing. Buweeeeeeeeeeeeekkk!! Masuk tepat lam mangkuk tandas. Mau 2-3 kali. Hmm. Saye pikir saye makan terlampau banyak kot. Tu muntah. Terhuyung-hayang saye pergi ke luar bilik, tengok ayah ngan mak tengah tido. Fuh! Sebaik ade air minum kat blik mak. Minum-minum.

Saye pun tido kembali. Selang sejam saye terbangun. Muntah lagi. Badan memang lesu abis la. Dah dekat-dekat subuh. Perut pulak memulas. [Cirit -birit pulak] Selang-selang dengan muntah. T____T abis simpanan makanan dalam perut.

Memang xlarat buat ape-ape. Patut saye balik kampung dengan mak ayah. Jadi camni terpaksa la saye dok rumah. Oh. Adeq saye sorang pun camni gak. Demam, muntah dan cirit birit. Pe lagi mak memang risau gile la nak tinggalkan ktorang. Sebaik abang dan wife die datang.

Petang tu pukul 6++ camtu baru rase boley gerak sikit. Bawak la adeq a.k.a Iman pergi klinik.

Doktor : Saket pe?
Saye : Saye muntah-muntah, cirit-birit dan saket kepala ni.


Doktor : Mengandung ke?? [Ceh kawen pun belum xkan dah mengandung]
Saye : Belum. Saye keracunan makanan kot ni.


Doktor : OOOOO. Demam tak?
Saye : Tatau la. 

Doktor : OOOO. Demam ni. Awak rase teruk tak? Nak inject tak? Nak air garam tak?Camne?
Saye : [err..saye bukan doktor camne saye nak tau pe saye perlu] Errr..ikut doktor la nak bagi pe. Camne nak tau teruk ke tak.

=_____+ Kalo saye tau, baik saye jadi doktor!!

Dan hasilnya, banyak gila ubat saye kena makan!! Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!

Huiii. Banyak kan?? Rase nak pitam kena makan banyak ni.

Hasil sembang-sembang dengan pakcik Google, tanda-tanda keracunan makanan:

  • Kekejangan otot.
  • Demam.
  • Kerap membuang air besar. Tinja cair dan mungkin disertai darah, nanah atau mukus.
  • Muntah.
  • Otot-otot lemah dan badan berasa seram sejuk.
  • Hilang selera makan.
Sampai sekarang saye tak dapat detect makanan ape saye makan sampai saket perut. Sebab nak kate mee goreng tu. Iman makan mase tengah hari. Adeq-adeq saye yang lain pun makan jugak. Mak ayah pun same. Tapi dorang xsaket pun!! Isk3.



Alamak ada LIKE je..DISLIKE tak ada laaa..=p

2 WishingStar:

JameL said...

Klinik An-Nissa ...
aku nampak KN berlari bagaikan menahan sesuatu di pinggulnya ...
sopan bahasa aku ...
aku ade saksi gak ...
ah ha ha

kay-N said...

oihhh..jangan nak tipu~~ xde nye aku tahan pe2..haha..

cesss btoi!!