Nota saya:

Tak tau nak tuleh pasal apa dah~~ T___T..

Lompat si katak lompat~ =)

Wednesday, March 24, 2010

Blue screen

Yeye. Gembira betul ini. Komputer saye sudah boleh ON kembali. Eh saye ade laptop juga yang ini dekstop. Fuh. Abang ah ni. Buat ape tah sampai komputer saye jadi gila. Keluar skrin berwarna biru atau "blue screen". Hmmm. Dah rosak tu buat tak tau je. Haha. Geram!!

 Nampak ni. Dah ON die hang sampai sini je!

Dah dekat seminggu jugak la tersadai je komputer ni. Saye ingat sebab habuk banyak sangat tu die jadi gila. Hehe. Selalu camtu je. Maaf saye ni memang noob bab komputer. Saye suka buka-buka wire dekat komputer je. Cabut-cabut pasang balik la. Tapi kena ingat la. Haha. Kalo tak ingat sendiri mau ingat la. Hancusssss! =pp

See. Buruk gila casing ni. Habuk2. Haha. Ni casing masa saye zaman foundation dekat U dulu.
Haha. Actually casing ni tinggal depan dengan belakang je. Tengah-tengah sudah tiada.

Ni PSU kot. Haha. Tah belasah la labu. Saye buka ni sebab nak buang habuk-habuk degil!

Eh eh. Jangan silap paham ye korang. Buang habuk-habuk ni tak membantu pun. Still screen tu berwarna biru. Sobs sedey. Try bace en BF google kan untuk saye. Hmm. Tapi problem tu macam tak sama. Sekali sembang ngan Dz a.k.a member en BF. Mengadu la sikit dekat dia. Ala die terer juge komputer ni. Jeng jeng dia bagi idea bernas. Cabut je Hdd dari mobo tu. 

Semangat saye buat after balik dari kerja hari ni. *sigh*. Sedikit hampa. Mula-mula nampak cam nak tunjuk hasil sekali gelap terus skrin. Hmmm. Pikir punya pikir. Yess. Dapat idea. Saye tukar je connection master and slave Hdd saye. 

Jeng jeng.....

Hasil nya. Saye dapat online dan berblog sekarang. Hui. Tapi satu Hdd je dapat detect. Lagi satu mendiamkan diri. Uhuk2. Takpe la. Esok-esok lak saye pikir. Hehe. 

psssst..terer jugak ye saye??? Hahaha. Sape-sape yang perlukan khidmat membaiki komputer boleh la contact saye ye? =)



Alamak ada LIKE je..DISLIKE tak ada laaa..=p

6 WishingStar:

escapad said...

ini bukan blue screen of death (BSOD.. ini checkdisk..

kay-N said...

pastu checkdisk pn die mati gak~~wuuuu..

Munir said...

ntah kN. BSOD laen. ini die stuck pada kiraan utk chkdisk. possibility konyer hdd mati dah tinggi. kena wat chk disk kat linux or mac. baru leh guna.

WaDieQ said...

baru nak komen tapi dah ada org len komen..

itu blue screem sebab dia kaler biru.. tapi bukan BSOD

kalau BSOD macam ni

http://thenextweb.com/wp-content/uploads/2008/11/bsod.bmp

kay-N said...

abes tuk solve kn prob ni cmne lak??wuuuu..nk hdd idup blik..tsk33..sedey~..

limauais said...

waa..da kire terer ah kak kN.kalo bg kt saya,mmg x idop trus PC tuh.haha..da boley jadi geek gurl nih.