Nota saya:

Tak tau nak tuleh pasal apa dah~~ T___T..

Lompat si katak lompat~ =)

Thursday, April 16, 2009

Chef Nadiah : IsKetamBola

Hye morning all, [entry di tulis pukul 8.03am..kui2..awal kan saye bangun??]

Entry kali ni nak show off sket ah pasal saye rajin & terer masak.Boley laa kan??Sape nak puji lagi kalo bukan diri sendiri. Xrugi sape amik saye jadi wife nanti.Opsss..terlebey sudah [Gaye kN yang lebey cumei dari Stacy. =b ]

Ok, menu ni saye belasah 4 d 1st tyme ari Selasa lepas.

Ketam Masak Lemak Cili Padi
[waaaaa...baru gtau menu ramai dah terliur..kui2]

Bahan2 :

1. Bawang merah [4 ketul cukup kot], Cili padi [depends kat tahap pedas anda suke]
2. Santan, Serbuk kunyit [nak bagi kaler cantik], Serai, Asam Keping
3. Ketam

See, cikit je bahan2 yang kite guna. Meh tengok cane nak masak plak.


1st step : Mule2 tumbuk bawang & cili padi. Mase tu taruk je garam sket. Lumat2 yer.
2nd step : Masukkan sume yang telah ditumbuk ke dalam periuk, beserta santan dan serai yang telah dititik. Eh, serbuk kunyit skali k!
[Santan tu jangan buh sume yer, tinggal pati cikit]

Next!!


3rd step : Haa..cuci ketam dulu yer, pastu baru masukkan ke dalam kuah tadi. Buh laa asam keping tuk bagi die rase masam2 sket k.
Last step : Agak2 kuah tadi tuh dah masak elok, masukkan la pati santan yang kite tinggalkan sket tu.

Yeay! Simple kan??Hmm..tapi mase masak tu kaco slow2 kuah tu. Yela kang santan tu cam ketul2 lak. [Betoi ke ni???Haha].


Done!!!!!Nyum2.

So, dah siap. Boley la makan. Tapi untuk menambah kelazatan makan ketam ni. Saye prepare sambal belacan dan sayur2 fresh mean ulam2 je. [Betoi ke tu ulam??]. Actually malas masak sayur. Hehe.

Oh, saye juga masak telur dadar.


Haha. Sedap kan??Ehem2. Mesti korang puji saye pandai masak kan?kan??Haha. Wek!Nevermind ah xnak puji pn xpe la. Mesti ramai yang berkenan nak wat saye jadi wife kan??Haha. Gatal!! =b

Oret. After njoy makan gulai ketam. Jom makan buah naga lak.


Rating Masakan sendiri : 8/10.

Xperfect kot tapi sebab abis licin semua makanan tu adeq2 saye makan bley la saye bagi rating tinggi2 sket. Hehe.



Alamak ada LIKE je..DISLIKE tak ada laaa..=p

17 WishingStar:

yatie said...

woit..pe brg rating sndri nye masakan....hahhaha...kasik aku try meh aku bg rating.....hahhaha

KhairunNadiah said...

haha..terpaksa ah rating sndri dah xdak sape nk tolon rate kn..haha..oret2..nanti aku dh de umah sndri aku jemput korg dtg mkn yer~~=b

next mission : laksa [suke makan tapi xreti masak..kui2]

chunk said...

ish2 ada ke rating sendiri

xpe r..wpon aku x rs ag,meh aku nk puji.pandainye kN masak.haha

leh wat calon bini neh..hehe

KhairunNadiah said...

ahaha..
macey chunk~~

esh..tp ayat "leh wat caon bini" tuh cam ghey cikit..haha..xptt ko ckp..grrr..ptt laki ah ckp..hahah~ =b

chunk said...

ces..apa lg blogger2 lelaki.sila komen dengan segera

haha erk en alif?

pIAn said...

err.. sambal po tu? cair!

rating sambal 2/10

kHaiRuLDiN said...

Rating sebelum rasa: 4/10
Rating selepas rasa: unknown

kenape? gaya persembahan yg kurang bertenaga.. tak menarik.. tak cukup utk membangkitkan selera..

penggunaan bahan yg simple dan kemas tetapi padat.. boleh diimprove lagi..

harap2 saya dpt tgk awak lg mggu depan.. semoga berjaya..

KhairunNadiah said...

pian : err..letak asam jawa bkn air limau..tuh jd cmtuh~~>.< salu mmg wat cmtu pn!

ding : yele2 take note!afundi IN k~

penJelaJahJuJur said...

whoa~~ rajen amek gamba! 10/10 for d effort. masakan xleh nk komen sbb x ske mkn msk lemak. tamo masak mnde ni (haha sayela pemasak yg selfish)

sambal tu nmpk menakutkan! (read: pedas n menggiurkan)

mahukan telur dadar yg lebih licious? kacau secara vigorous sehingga menghasilkan buih(kalo secara beramai-ramai lg bagus) maka kanak-kanak akan demand untuk anda je yg masak telur dadar pasnih.

oh. homsick.

KhairunNadiah said...

haha..wow 10/10..macey!!

sambal yg pedas laa sedap..lg pedas lagi mahu!!

hmmm...dh tau dh msk tuh..haha..adeq2 mau telur dadar hancur..dh salu kne demand..grrr!

cR[i]nGe said...

ececeh kN..mmg housewife bejaye r ni!!xyh keja la kN..jd suri umh jek ;p

KhairunNadiah said...

sobs!!ley je nk jd suriumah..tp kne kawen ah dlu..kne de hsband sapot nk g shoppim~ hehe~

pIAn said...

sambal tuh merah sgt tu. sah2 x taruk belacan. kalo taruk pn negligible.

berketul2. tumbuk control ayu aa tuh.

pedas? let me be the judge of that.

rating smbal 2/10 :D

KhairunNadiah said...

woh taruk ah..belacan kaler merah tu..sdp..bkn kelabu2..hehe..

kalo tmbuk smpi hancur nnt lg ah cair..xbest..nk rse cili tuh xhancur bru best~~

pedas!!!cili padi byk~~

chunk said...

ahhh alasan :P

de_hydrates said...

wah!

KhairunNadiah said...

chunk : wek~ xnak caye sudah~

safwan : jemput makan meh~