Nota saya:

Tak tau nak tuleh pasal apa dah~~ T___T..

Lompat si katak lompat~ =)

Monday, February 23, 2009

Situation & Reaction

Hye morning kawan2..[sebab post entry neh di kala kul 8 pagi..saya bangun awal kn??even xberkeja lagi..hehe].

Cuba kamu semua bayangkan, kamu menaiki sebuah bus untuk ke mana2 destinasi. Kemudian kamu memilih untuk duduk di tepi tingkap dengan harapan tiada orang duduk sebelah kamu. Selesa sedikit kalau2 xde orang di sebelah. Dapat tido dengan epi jugak!! [Tido dalam bus sangat penting yer]. Hehe. Tibe2 beberapa minit sebelum bus bergerak ada seseorang yang berlainan jantina dan berbadan agak besar duduk di sebelah kamu. Agak tidak selesa bukan??Haha..tapi ini adalah PUBLIC TRANSPORT!!kalau nak selesa2..sila naik transport sendiri. Hmm..semua nya okay. Kamu tertido [orang2 yang tido buas2 tidak digalakkan meniru aksi ini..DANGER!!]. Tapi belum sempat kamu lena diulit mimpi, kamu terasa sesuatu di atas kaki kamu..Err..tangan yang besar dan berat! Apa yang kamu cuba lakukan??Kamu pun bergerak2, cuba menolak sedikit tangan nya..namun xberhasil. Oh..tbe2 phone nye berdering. Dia mengalihkan tangan nya. Lega di situ. Arghhh. Namun lega kamu xberpanjangan. 10 min selepas itu terjadi lagi.

APA YANG HARUS KAMU BUAT???

a. direct je cakap kat orang tuh : "encik2, tangan encik neh kat kaki saya, xselese ah!!"
b. cuba menolak orang itu sekuat hati [sampai terjatuh pun ok!!]
c. minta awek/pakwe buat misscall ke enset kamu sejuta kali sambil menguat kan bunyi ringtone anda dengan harapan die sedar.
d. bergerak2 : seperti membetulkan beg, membetulkan kasut, pkai earfon dan sebagai nya.
e. oh..xde lam senarai : give ur idea~

Hehe. kamu2 sekalian boley laa memilih dari pilihan di atas dan explain cikit kenapa pilih answer tuh. Xpun explain idea bernas kamu.



Alamak ada LIKE je..DISLIKE tak ada laaa..=p

26 WishingStar:

Munir said...

angkat tangan di dalam bas, sambil berkata kuat-kuat "saya mahu ke tandas". kemudian bangun dan sepak-sepak orang disebelah anda.

KhairunNadiah said...

haha..cne nk g toilet??kalo bus xstop kt toilet ag??isk2..kt lam bus skang ner de toilet~~

chunk said...

a) oh aku x seberani ini wpon aku garang.ha2 buang tanda seru tu kan lg sopan bunyiknye.isk2

b)ini lg la kurang ajar nm nya.dont do this!haha ko tu dhla kecik kN.isk2

c) ha abehtu org yg single cane lak?he2 suh la kwn2 rapat kol skali dua ke..byk2 kali kang org len plak annoying.tol x? he2

d)kalu aku.wat2 bersin ngan batuk je a..plg max volume yg ko leh wat.muhahaha kalo leh, smpai trsembur2 tu.rasakan!

e)err dh bis idea a plak.br nk gune yg kN nye.mihaha aku nye idea tahan je bas tu.beli tiket bus len.er ni idea aku.tuan pnye blog jgn mara eh?

KhairunNadiah said...

oh..haha..chunk sanggup turun bus even tgh2 mlm..tuk tahan bus len di tepi jln~~haha..adoii lwk ah chunk..

sape nak marah..ur idea..hihi~~

oh xgarang upe nye chunk neh..hmmm bgus2..

JameL said...

kN..
kalo aku la kan..ko layan kan je die..
lentok lah di bahu die..
smpai meleleh ape yg patut..

xpon, ko amik phone camera ko..
ko amik gmbar die..
smbil jerit kuat2..
ade org nk raba...

tp sume tu memerlukan keberanian yg tinggi ar..

KhairunNadiah said...

haha..grrr geli nye leleh neh..kg kne bju sndri..

hmm..sbb fon aku xde light nye function..so xley amik pic tyme gelap2 lam bus..kg xnmpk pe2..

so azmil..berani kah kamu??heeheeee~~

weizhu said...

if ade gurl yg agak lawa letak tangan atas my kaki ... layan je beb ;P no problemo!

to kalo KN's case ... hurm patut a) kot ..

Syed @ Don said...

ha ha ha! dem wz.. mesti ko slalu wat neh. hurm.. cara yang aku rasa paling bernas ialah mintak tuka seat ngan lelaki lain. Slalu je kalo bas kuantan-raub atau kL - raub, driver tu akan tukarkan seat yg laki2 dok seblah pompuan. Tp kena korban ah keseronokakn tido tepi tingkap tuh.

anda pilih - tingkap dan tangan atau tengah tanpa tangan. Ahakz!

KhairunNadiah said...

wz : dem!!hehe..

4 basically if diz happen 2 me..u suggested (a) rite??hehe..xpe2..nxt post i'll tell u..ape saya akan/telah buat..

syed : hmmm..idea yang bernas..hehe..tapi tingkap adalah seronok!!!

lagi???komen ag plz~~

escapad said...

tahan dan peram kentut hingga sebati di dalam perut anda, kemudian lepaskan kentut tersebut sedikit demi sedikit dan halakan tepat ke hidung/muka org sblah anda.
sila pastikan kentut anda betul2 sebati utk memastikan misi anda berjaya utk menghalau org sebelah anda.
selamat mencuba~

KhairunNadiah said...

err..kaped..ko mmg suke wat cmtuh..

-away:tutup idung-

neway bernas jugak bg org yg suke melepaskn angin neh..

pIAn said...

err.. aku tdo mati.. x_X

tp kalo nk jugak jawapan aku, letak je beg atas riba.

weizhu said...

laki - bole kentut anytime anywhere

pompuan - pandai control kentut so ekceli sampai skrg i xpenah lagi dgr pompuan kentut kuat kuat .. kalo KN buat pun .. die akan suspek org len yg kentut ... x jadi tue ...

what about sendawa (credits to KN sbb die yg bgtaw dkt gtalk).

KhairunNadiah said...

pian : len x ley colek ko pstuh cmpak lam lombong ah..tah2 dh campak pn tdo ag..haha..

isk3..idea bgus..tp beg berat..lg xselesa.

wz : haha..bukan sume org pndai sendwa..o/ xpndai~

oh kentut pn xpndai gak~~(bajet2)

pIAn said...

beg tangan suda. paper beg ke. beg sandang ke.

ouh. ptutla kN bgn kol 8. nightmare psal lelaki berbadan besar ddk di sebelah.

KhairunNadiah said...

ouhss..letak paper bag cm ok gk..hehe..xterpikir lak..

oihh xnitemare pn..mlm td tdo awl sbb keletihan..tuh bgn pagi2~

mahan-tu said...

i've been in dat situation before..
and what i did is..i woke him up..and say.."abang..tangan tu diam2 sket yer..saya pun nak tido gak.." hahaha..

KhairunNadiah said...

haha..bravo mahan~~ =) gv him a lesson..hihi..so pe kate abg itu??

Mohd Asyrafi said...

g depan. jumpak drebar bas. mintak tuka seat. kal drebar tak layan, mintak co-drebar.

tanya elok2. sengaja ke tak ni bang? pervert2 mana pun dia, malu alah gak. kalau tak sengaja, dia mintak maap. tuka seat.

jangan men lantun buh penampar je. aku pernah kena peampar. padahal tak bersalah pun. kalau dah PMS tu tayah gedik nek bas.

sampai skang aku tak leh duk sebelah pompuan yang xkenal dalam bas. aku sendiri mintak tukar. perasan sangat aku nak mengushar meraba.

deng said...

Diatas kaki ke paha neh?? erk kalo peha layan kenduri ar org tuh..I think mungkin die igt budak kot kt sebelah die.. maklumlah malam n gelap..

so the best solution for me is.. just put ur stuff (bag / book / handbag / laptop) atas peha.. kalo ade bantal lagi best..

KhairunNadiah said...

ropi : errr...oh anda di situation org tuh..so cne anda react after kne penampo??haha~~

hehe..hmm rmai gk suh tuka tempat..


deng : err..peha laa kot..xkn kaki bwh lak..pnjg nye tgn die..hehe..

okes..letak brg tas kaki..acceptable gk~

kokokranc said...

"sori. bukan sengaja"

"apa x sengaja? sedap2 je nk lentok kat orang"

"sorilah makcik. saya sekolah lagi. esok kena repot masuk asrama. so saya letih skang ni. nak tido. kalau makcik tak selesa saya pindah depan."

blah terus, duduk depan.

sempat aku usha muka dia. malu kot. perasan muda. xpasan kot masa tu gelap. aku pakai uniform outing.

sian. xpasal2 kena makcik. pdhal baru 20 lebeh kot umo. aku? 16. tapi bese lah muka matured, badan katang luls.

turun2 bas, terus dia carik.

"sori lah dik. akak silap tadi."

hahah. aku blah je. padan muka.

takpelah. hak dia. tapi jgn la emosional sangat.

sepbek aku gentleman x penampar balik wahahah

KhairunNadiah said...

hahahah ropi..so ko kne penampar dlu ke??isk3..tuhlaa..klo xley tdo static jgn tdo!!!haha~~cm aku tdo diam2 je..xlentok2..heeee~~

eena said...

prepare bag, klu ade org seblah n inbetween tu tade armrest, itu merupakan boder. bia sempit janji terjaga

bwk sweter balut bdn. jgn pakai, tp wat cam slimut. so dr jauh cam seketul orang, bkn pempuan yg tgh tido sexy.selak2 sume pun leh kaver


semoga kite semua dijauhkan dr sebarang harrassment

beeb said...

huhu..aku pnh alami embarassing moment cmni but org tu buat dgn nawaitu. tapi aku panik..n trus tenung ke arah matanye dgn tajam.tau taku...huhu.dgn kesesakan bas town yg melampau ketika peak hour dak2 balik skolah.jerit kang panik lak driver.takut eksiden..ko kire nasib baik tangan je..kalau die hempap, ko jerit pon org lom tentu dgr..haha..klu aku, aku tuka tmpt or mkn kepek spjg jln dgn menegluarkan bunyi yg bising utk elak org tu tdo sambil tu ajak die mkn skali..haha

KhairunNadiah said...

eena : tuhlaa 1st tyme sumthng like diz happen..even dh naik berpuluh2 bus..xprepare laa pe2 jd cmneh..so i get my lesson too~~

beeb : =______+

teruk nye kalo di hempap..agak2 nnt trun bus dh xbernyawa..hehe..mati xbernafas!!hmm..tuhlaa..habit xbckp ngn org sblah mebe membuatkan die ngntok..heee~~