Nota saya:

Tak tau nak tuleh pasal apa dah~~ T___T..

Lompat si katak lompat~ =)

Wednesday, February 25, 2009

[[Tag : Junction Decision]]


Hmm..nak pilih mane??

Haha..mesti laa pilih jalan yang ada "signboard success"..Yang dok pilih jalan susah2 pastuh "xketahuan" ada apa kat situ nak buat ape??? Sambil nyanyi lagu "Tak Ketahuan".

Orang suke cakap, ah bosan nya jalan xda rintangan. Senang gila nak success. Tapi sure ke, jalan yang mudah tuh betoi2 mudah?? Don't jugde a book by its cover!! Xpun dalam bahasa melayu nye "jangan sangka air yang tenang xde buaya". Nampak je mudah tapi tepuk dada tanya selera..yang mudah2 tuh kita betoi2 gerenti ke kite success?? Ner tau tayar kereta pancit ke..tergelincir ke..minyak habis ke..we never noe.

Lagipun, bagi orang yang suke speed2 masa bawak kete kat left route even tuh lagi jauh mungkin kite leh sampai awal dari jalan shortcut. Haha so jimat masa sket. "Masa itu emas". Dalam dunia yang penuh cabaran ni, kalo diberi peluang untuk menikmati jalan yang senang why not kite grab. Tapi jalan senang tuh saya maksudkan bebas dari segala korupsi!

Example [[Left Route]]: Study kat UTP lagi2 yang start dari foundation +++ dapat scholar.

Bagi saya, kita dah diberi peluang untuk study ngan selesa kat UTP. Diberi banyak juga kemudahan. Laluan untuk kita boley dikatakan okay juga laa kan. Tapi nape sesetengah orang senang give up walaupun berada di jalan yang kamu kata mudah itu??Bagi yang xbekemampuan, scholar dari P, M, J dan juga macam2 lagi diberi untuk menampung kehidupan. Bukankah menyenangkan??Cuba pk orang yang memang dari azali, "dipaksa dan terpaksa" memilih jalan yang susah penuh derita demi meneruskan kehidupan sampai xde peluang pun nak study. Bayang2 success kat depan dorang tuh pun samar2 compare kat kite yang dah diberi peluang ni. So, jangan sia2 kan jalan yang "mudah" itu. Ok, tamat.

Hmm..cuma saya nak conclude kan kat sini. Mana2 jalan pun pasti ada rintangan. Kita je yang boley rasa susah senang jalan tuh. Bukan dari pandangan mata orang. WTH, nak ikut2 cakap orang. Yang penting, dun give up!!! Kalo kita rasa idup kita susah, masih ada yang susah. Kalo kita rasa jalan yang kita pilih ni susah, masih ada jalan yang lagi2 susah. Kalo kita rase kite je bermasalah, masih ramai lagi yang bermasalah. So, be positive!

Oh..maaf!!crap sana sini..kalo ade kemusykilan sila laa comment di entry ini.



Alamak ada LIKE je..DISLIKE tak ada laaa..=p

Tuesday, February 24, 2009

All in One

Nah~ramai yang komen [sebab suh orang komen..hihi]. Thanx kepada orang2 yang melayan entry b4 diz. So, saya nak bgtau pe saya buat sebenar nya. Cerita tuh adalah kisah benar yang terjadi kepada saya dalam perjalanan kL - Teluk Intan beberapa hari yang lepas. Hmm..ini bukan kisah lucu!! Tapi saya menulis ni untuk sama2 kita discuss kalo mende2 tuh terjadi ape sepatutnya kite buat. Kang ade yang xberani buat pe2. Trauma terus naik bus. Hehe.

Actually, semua option2 kecuali e, saya telah buat. Hehe. Tapi bese laa. Dalam suasana yang gelap saya tatau orang tuh tido atau x. Gaya2 cam tido. Tuh sebab die buat xtau je kot bile saye start dr option d kemudian c then b and last skali a!!! [Berbaik sangka je laa org tuh tido sampai xsedar tangan die di mane].

Kesian gak kat die kalo direct je tego, kang malu lak. Tapi nak wat cane kan?Haha..kena gak tego. Sebab lain kali die akan berhati2 bila tido or kalo die bertujuan nak amik kesempatan..silap laa kot!! Hehe.

(mencucuk2 bahu nye menggunakan jari telunjuk - cam saiko kan???)
me : Encik2, tangan encik tuh kat kaki saya. Xselesa ah!! [muka cam xde perasaan je masa cakap]

(terus angkat tangan)
dia : maaf

----------------------------------------------------------------------------------------------

abis kesah itu.

sebelum naik bus, saya dan abang saya berjalan di sekitar hentian pudu. Then, ternampak pekerja2 cam cleaner,pekebun dan juga pejalan kaki yang lalu kawasan tuh membawa bungkusan nasi yang sama. Cam ade kenduri lak. Berkerumun kat satu tempat. Saya pun bertanya kat abang saya, ade org derma makanan ke. Pastuh setelah dilihat2. Yerp mmg ade. Penderma nya xtau keturunan ape. Tapi kelihatan semua kaum termasuk foreigner pun dapat gak. Hehe. Best kan?? Masih ade masyarakat penyayang kat Malaysia ni. Epi lak tengok orang2 yang dapat makanan tuh tersenyum lebar. Hehe~Rezeki tuhan bagi di share beramai2.

Hopefully one day, saya pun mampu begitu!! [Sekarang miskin lagi..derma pun seringgit - dua ringgit je]

----------------------------------------------------------------------------------------------

Best gak naik public transport, hehe..ley tengok ragam manusia.



Alamak ada LIKE je..DISLIKE tak ada laaa..=p

Monday, February 23, 2009

Situation & Reaction

Hye morning kawan2..[sebab post entry neh di kala kul 8 pagi..saya bangun awal kn??even xberkeja lagi..hehe].

Cuba kamu semua bayangkan, kamu menaiki sebuah bus untuk ke mana2 destinasi. Kemudian kamu memilih untuk duduk di tepi tingkap dengan harapan tiada orang duduk sebelah kamu. Selesa sedikit kalau2 xde orang di sebelah. Dapat tido dengan epi jugak!! [Tido dalam bus sangat penting yer]. Hehe. Tibe2 beberapa minit sebelum bus bergerak ada seseorang yang berlainan jantina dan berbadan agak besar duduk di sebelah kamu. Agak tidak selesa bukan??Haha..tapi ini adalah PUBLIC TRANSPORT!!kalau nak selesa2..sila naik transport sendiri. Hmm..semua nya okay. Kamu tertido [orang2 yang tido buas2 tidak digalakkan meniru aksi ini..DANGER!!]. Tapi belum sempat kamu lena diulit mimpi, kamu terasa sesuatu di atas kaki kamu..Err..tangan yang besar dan berat! Apa yang kamu cuba lakukan??Kamu pun bergerak2, cuba menolak sedikit tangan nya..namun xberhasil. Oh..tbe2 phone nye berdering. Dia mengalihkan tangan nya. Lega di situ. Arghhh. Namun lega kamu xberpanjangan. 10 min selepas itu terjadi lagi.

APA YANG HARUS KAMU BUAT???

a. direct je cakap kat orang tuh : "encik2, tangan encik neh kat kaki saya, xselese ah!!"
b. cuba menolak orang itu sekuat hati [sampai terjatuh pun ok!!]
c. minta awek/pakwe buat misscall ke enset kamu sejuta kali sambil menguat kan bunyi ringtone anda dengan harapan die sedar.
d. bergerak2 : seperti membetulkan beg, membetulkan kasut, pkai earfon dan sebagai nya.
e. oh..xde lam senarai : give ur idea~

Hehe. kamu2 sekalian boley laa memilih dari pilihan di atas dan explain cikit kenapa pilih answer tuh. Xpun explain idea bernas kamu.



Alamak ada LIKE je..DISLIKE tak ada laaa..=p

Saturday, February 21, 2009

What I've Done

Tag lagik!! Hehe. Phew!! penat sekarang so menghilang rase penat dengan dengar lagu sambil meng"update" blog. Then, here the tag from syed & belle :

(copy paste from syed's post)

RULES!!!

Put Your I-Tunes, Windows Media Player, Etc. On Shuffle.
For Each Question, Press The Next Button To Get Your Answer.
YOU MUST WRITE THAT SONG NAME DOWN NO MATTER HOW SILLY IT SOUNDS.
Tag 10 Friends.
Everyone Tagged Has To Do The Same Thing.
Have Fun!
_________________________________________________________________________

1 - IF SOMEONE SAYS ‘ARE YOU OKAY’ YOU SAY?
> Rozana - search???
(hmm..name rozana neh wat aku ok or xokay kot..hmm layan je ah)


2 - HOW WOULD YOU DESCRIBE YOURSELF?
> Perasaanku tentang perasaanku kepadamu - dewa19
(waaaa~~im in luv..err tp bukan kt "gadis" ek..bersamamu~~ku bisa jatuh ati!!)


3 - WHAT DO YOU LIKE IN A GUY/GIRL?
> Party like this - VE

I like the way you walk

I like the way you say
I like the way you move
Now we could bounce to the mood
keep the dance floor saying


(bila berdua kita mula berdansa~~heeee~~)

4 - HOW DO YOU FEEL TODAY?
> Bad day - Daniel powter
(hish xbad day kot..isk2..saya tipu perasaan saya sendiri!!)

5 - WHAT IS YOUR LIFE’S PURPOSE?
> Cinta dua benua - Exist
(Oh..patut laa salu long distance je..haih2..)


6 - WHAT’S YOUR MOTTO?
> Perjuangan kita - Krax
(Eh xtau pn lagu pe neh..haha..my motto : pantang kalah sebelum berjuang..cess ye ye je!!)


7 - WHAT DO YOUR FRIENDS THINK OF YOU?
> Bunga larangan - UG41
(err..waaa aku bunga larangan!!!xley petik ek..hmmm)


8 - WHAT DO YOUR PARENTS THINK OF YOU?
> Istana Menanti - Rahim Maarof
(ermm..dasat!!cm istana aku neh..heee~~)


9 - WHAT DO YOU THINK ABOUT VERY OFTEN?
> Hikayat Cinta - Radja
(Saya jiwang okay???)


10 - WHAT IS 2 + 2?
> Kembalilah semula - May
(Mereng neh!!penin lak dengar sore sengau2 neh..NEXT!!)


11 - WHAT DO YOU THINK OF YOUR BEST FRIEND?
> Dusunku - Exist
(Haha..dusun??hmmm menyamankan menyergarkan..boley dpt buah-buahan~ =b )


12 - WHAT IS YOUR LIFE STORY?
> Perpisahan terasing - KRU
(Xnak berpisah!!!!!!waaaaaa...xmo222..*sobs*)

13 - WHAT DO YOU WANT TO BE WHEN YOU GROW UP?
> Padamkan lampu tidurmu - Wings
(ohh..sebab skng tidur xtutup lampu tuh pasal bile besar nk tutup lampu..tp nnt de antu..grrr)

14 - WHAT DO YOU THINK WHEN YOU SEE THE PERSON YOU LIKE?
> Zakiah - sweet charity & Ramli Sarip
(Haha..nyanyi lagu neh..terpesona ku melihatnya~~hahahahaha..oooo ku terpesona~~)


15 - WHAT WILL YOU DANCE TO AT YOUR WEDDING?
> Yang terlarang itu godaan - Sweet Child
(woh..xley nari ah..pe title lagu pelik2 neh)

16 - WHAT IS YOUR HOBBY/INTEREST?
> Aku Ingin Pulang - Ebiet G Ade
(Hish..patut salu homesick..hobby rupa nye)

17 - WHAT IS YOUR BIGGEST FEAR?
> Segala Untukmu - Mettalian
(=_____________+)

18 - WHAT IS YOUR BIGGEST SECRET?
> Rintangan Hidup Dunia - Rusty Blade
(hoho yela sejarah hidup mesti laa xley cite sume)


19 - WHAT DO YOU WANT RIGHT NOW?
> La Da Di Dum - Faizal Tahir
(grrr..pe kes lagu neh..)

20 - WHAT DO YOU THINK OF YOUR FRIENDS?
> Hari Ini dan Semalam - 6th Sense
(kejap riang kejap muram..unpredictable!!!! jgn la begitu..senyum2 laa selalu~~)


Bonus - WHAT WILL YOU POST THIS AS?
> What I've Done - Linkin Park
___________________________________________________________________
The playlist total songs : (hish xtau cne nk tgk neh) songs

Malas tag orang sebab mostly dah di tagged!!



Alamak ada LIKE je..DISLIKE tak ada laaa..=p

Sunday, February 15, 2009

[[Tag : 6th image from 6th folder @ my pic's folder]]

Haha tag lagi from wadieq. Hmm the challenge is :

Go to your photos folder in your computer.
Go to the 6th folder of photos.

Go to the 6th picture in that folder.

Put the picture on your blog and description of it.
Invite six friends to join the challenge.

Link them in your blog and let them know they have been challenged.


Ok. Here my 6th picture. Belum pernah letak kat blog, frenster mahupun facebook. Xtau ah orang lain dah letak ke belum pic neh. Sebek bukan private pic. (n_n).


Pic neh taken on 28 November 2008. So d folder's name is 28_n0v_2008. Haha malas gile nak rename. Hmm..pic neh kredit 2 aalim. Hehe. Dia jadi photographer tuk ktorg malam tuh. Layan aje aalim neh. Thanx a lot aalim. Ni pic osmet tapi xcukup kot. Patut de 6 orang lagi. Sebarang pertanyaan tentang mereka jangan segan atau malu. Kaunter pertanyaan di buka sekarang. Hehe~~.

Saya mahu tag mereka yang belum di tag.

~ Munir ~
~ Escapad ~
~ Wei zhu ~
~ Robo ~
~ Sakinah ~
~ Anep ~

*sigh*..nak tambah ag xkire!!

Aishah & waty!! haha. 8 boley laa ek???

edit : sbb wadieq komen kate xvalid 8 org, so saye tambah ag..mira, rev, adeq & eena..



Alamak ada LIKE je..DISLIKE tak ada laaa..=p

Speechless


Hmm..lately terase salu lak speechless tyme sembang ngn member2 rapat. Kalo dedulu ley wat lawak sampai mepek2. Sekarang rase cam something wrong somewhere.

Kadang2 saya dok diam2 carik d rite answer. Antara answer2 yang saye consider:

1. Topic dah basi ke?? From me or from die?
2. Adakah saya wat salah? Terasa cam ada orang marah..uh!tapi cam xwat salah~~[manusia xpnh sedar akan kesilapan..so xcakap cne nk tau!]
3. *sobs*..sembang ngan saya semakin membosan kan?
4. Saya dah semakin less concern??Hmm..[saya sekarang cm mengharap balasan..maaf!!]
5. Saya cam dah belajar ayat "no comment". Tapi saya xprektik kan ayat tuh..cuma wat ala2 cmtuh lak.

Hish..banyak lagi kot..tapi..hmmm xpe laa..orang xnak sembang dah nak wat cane kn??cume sumtyme saya de tyme2 down. I hope sum1 ere 4 me. Dan saya tau, yerp orang itu masih ade.



Alamak ada LIKE je..DISLIKE tak ada laaa..=p

Wednesday, February 11, 2009

Bila ngantok & penat ..

Form 1 : Saya sedang makan kerepek pisang di kala prep malam. Hmm sebab dah bertahun yang lalu saya xbape ingt saya tengah study or wat omwek. Tapi, yang pasti kerepek masih di tangan & di mulut masih menguyah. .... Tbe2, blackout. Dunia saya gelap. Erkk, bila cerah saya ternampak tingkap, saye lihat kerepek di tgn dan terasa kerepek di mulut tapi saya xtau saya di mane. Rupe2 nya saya masih di kelas. Huh, tapi saya tertido lam bape saat.

Di waktu pagi [sekolah menengah] : Tetiap pagi ada perhimpunan. Eh yeke?Rase2 begitu laa..Haih, lenguh ah kaki berdiri lama. Oh, saya tidak tua tapi saya memang de penyakit lenguh2 kaki & tangan lagi2 bile hujan. Hmm, sebab penat or mengantok di kala pagi saya mampu tertido semasa berdiri. Saya cuba sedaya upaya tuk xtdo. Tapi, degil mate neh. Hehe xpe saya cumei kot berdiri sambil tdo or tdo smbil berdiri. Hahaha.

Foundation [UTP] : Hmm, sape ingat kem anjuran PETRONAS kat PERMATA?Best!!!dok hotel..banyak makanan sedap2, tilam empuk & ermm 1 more thing ade tepon yang saya guna tuk bergayut ngn exskulmet di blik lain dekat hotel tuh. After abes kem tuh saya & umet cik Waty berjalan2 kat mid xsilap. Lupe dah. Then, malam tuh saya tido kat umah die. So b4 g umah die saya beli tiket nak blik umah saya kt perak. Aneh. Xsampai satu minit beli tiket. Tiket tuh ilang dari tangan. Terasa cm lumpuh. Tangan xfunction nak pegang sehelai tiket. Thanx umet sbb baek ati g carik balik tiket tuh dan suh saya dok diam sambil pegang dunkin donut die. Yeay!!Die jumpe tiket saya. Hmm, tapi bile saya & die naik bus..opss dunkin donut die ilang. =____+ Saya pun rase bersalah turun bus tuh carik balik ...nampak donut tuh dh tergolek. Sebek lam plastik.

Jaya Jusco [Ipoh] : Tempat feveret dak UTP kot bile kebosanan kt UTP. Haha, tapi kali neh saya ngn pakwe saya. Kami jarang kuar berjalan bersama. Kan saya kata saya cepat lenguh. After jalan2 byk sngt, saya ajak die duduk sbb penat sgt sambil tuh ley sembang. Opss..sembang2 saya xsedar saya tertido masa cakap ngn die. Huh! Dia ade bukti, die sempat amik pic saya sedang tido ngn nyenyak nye. WTH!!

Interview [10.15am] : Saya ade interbiu kol 10am. Tapi sbb dok kt Putrajaya saya kena g awal sket. So bangun awal la kan. Hmm..after naik kereta, LRT then taxi saya pun sampai kat tempat interbiu. Awal 15 min kot. Dah sampai die suh isi form. Isi laa..masa tuh saya dh rase ngantok. Haha masuk tempat sejuk kot. Pastuh cik-HR tuh tinggal kan saya keseorangn lam bilik tuh. Dah dekat 20 min tgu, baru encik-yang-meng"interbiu" saya muncul. Lawak2. Pe dia tnya saya jawab ngan merepek. Terlampau mengantok kot. [sebelum dia masuk saya dah menguap lebey 10x]

Encik-yang-meng"interbiu" : Awak, suke ke company masa awk intern?
Saya-yang-kena-interbiu : Xsuka!!! Pokpek2 tah pe2. [JUjur gile]
Encik-yang-meng"interbiu" : Err, tapi company neh pn cmtuh gak.
Saya-yang-kena-interbiu : Tuhla saya tau tuh. [Jawab tanpa ade perasaan]

Saya terasa..saya lumpuh bila ngantok & penat! Eh, tapi salu nye kalo saya de depan pc..saya xpenah tertido..



Alamak ada LIKE je..DISLIKE tak ada laaa..=p

Tuesday, February 10, 2009

Miss U!! [[jiwang mode]]


LAGU KITA - AIZAT AF5

Deras hati ku berdetar
Di langit aku terlihatkanmu

Terang malam…. teman kita
Dengan angin meniup sayu

Ku petik gitar akustik ini
Dengan harapan dia mendengar
Melodi indah yang ku cipta
Hanya untuk luahkan rinduku padanya

Dan aku terus…
Menyanyi lagu ini untukmu
Walau berjuta mendengar
Lagu ini hanya untukmu
Arah hidup kita
Digambar bintang di angkasa
Dan berkelip melukis cinta
Terciptalah Lagu Kita

Melodi indah yang ku cipta
Hanya untuk luahkan rinduku padanya

Terciptalah Lagu Kita


*sigh*..almost 2 months or lebey kot xjumpe. Uhuk2. Long distance relationship again. Ade beberapa kawan tanye, me & dia masih okay ke. Yerp, masih ok sehingga kini.



Alamak ada LIKE je..DISLIKE tak ada laaa..=p

Monday, February 9, 2009

Its ur destiny!!

Baru abis 13 episode series MERLIN. [Season 1 k!] Hihi. Selalu terlambat tengok2 cite neh. Suke ah tunggu series tuh rilis sampai last eps pastuh baru tgk. Malas nak tunggu2 bile cite tuh nak rilis d next eps nye. Hehe..habit2!!

Erm..merlin neh ade power magic since die lahir lagi [cumei gak die neh]. Tapi masa zaman die tuh, de satu country, Camelot haram kan penggunaan magic ni. If dorang jumpe any1 practise magic, KING URTHER akan bunuh. Hehe lam cita ni gak ade ARTHUR anak kepada UTHER yg cumei la gak. [Opss..sweetheart, seyes xtipu, terpkse puji dorg..bukan nak tapi terpaksa!!]. So, actually task merlin lam cita neh tuk jaga ARTHUR tuh sampai die success jadi KING!! Kunun2 nye itulaa yang tertakdir tuk kehidupan die.

Hmm..after tengok cite ni, I juz wonder. How bout me? Wut is my destiny? Wuuu~hanya diri sendiri yang boleh mengubah takdir kan? Face it bravely!! Cewah. [Terpikir ni : Nanti saya kawen ngn si die x? Haha..gatal!]. Geleng2 pale. Keja pun belum!!

Talk bout keje. Ritu interbiu ngn satu company ni. Die tanya tol2 ke minat nak wat kerja selain dream job kite? T____T Dia saiko2 sampi me cakap..woo i dun really interested wif dat job! [the END!!] ..I keep thinking bout dream job & dun be too choosy. Case ni cam lain lak dari money & job satisfaction. *sigh*.

Then, wut is my destiny????



Alamak ada LIKE je..DISLIKE tak ada laaa..=p

Thursday, February 5, 2009

[[Tag : Money vs Job satisfaction]]

2nd tag for this blog from Wadieq. Hmm..quite serious. [Wat muke seyes2 4 answering diz question].

I need to choose between diz two things. Is it I prefer money or satisfaction in my job. Haih. Diz question cam xley nak answer. Wut I can say it depends.

Case 1 : Job scope xseperti yang diimpikan. Or pressure from bos & also environment keja yang xbest membuat kan kite rase xbest nak keje. Still, we never noe b4 trying it rite? B4 mintak keje tuh kite xpenah terpikir d pressure will be like dat. Haha. But, d money we earn 4 d job cukup membuat kite sayang 4 leaving d job.

Case 2: Wow. Environment best. 4 man, there is a really good looking girl ere. Kui2. Sape xde awek ley carik skang. Keje pun best. Betoi2 seperti diharapkan. Coz of that, kita suke bekerja. Haha. Unlucky, duet gaji dpt xsetimpal dgn usaha kite.

From both of case, I can't say which 1 I prefer most. Haha. I prefer balance. Or slightly balance. Xmo laa extreme2. Hidup kene bersederhana kan?

Hmmm..tapi seperti penganggur terhormat like me. Wutever rezeki tuhan bagi. I'll try 2 satisfy. Nak memilih sangat pun bukan hak. Sorry laa wadieq, xmenjawab soklan. Saya belum bekerja, xdaya nk jwb neh. Hehe. Emm..tapi if kite betoi2 ade skill and we deserve better why not we choose sumthg that will satisfy us. Juz my 20sen!



Alamak ada LIKE je..DISLIKE tak ada laaa..=p