Nota saya:

Tak tau nak tuleh pasal apa dah~~ T___T..

Lompat si katak lompat~ =)

Friday, December 20, 2013

Baby Kecik Tengok Dunia Part 1

Alhamdulillah.

Saya dah selamat mengeluarkan makhluk comei dari perut saya. Kihkih. Tak sangka si comei ni boleh duduk dalam perut saya yang kecik ni. Hebat kuasa tuhan kan.

Saya start sakit "contraction"  dari 25.11.2013. Haaaa rasa nya macam nak pecah punggung. Duduk tak kena, diri tak kena, baring pun tak kena. Hehe 1st time mengandungkan mana tau contraction tu macam mana kan. Punya sakit  dari pagi tahan sampai petang. Pastu husband ajak gak pergi check kat hospital malam tu. Alaaaa saya malu kalau kena halau. Cissssss kan dah kata mesti kena halau balik. Nurse bawak pergi labour room, tunggu dr Khamsiah datang check baru buka 1cm kata nya. Dia suruh balik dulu kalau sakit datang lagi.

Haaaaa esok nya 26.11.2013 lagi sakit rasa nya. Tapi saya jenis segan nak tunjuk sakit depan mak ayah buat cool je. Tu mak asik cakap sampai sekarang saya tak sakit sangat. Padahal kat husband rasa nak nangis sakit gila. Kali ni husband track contraction every berapa minit. Bila sakit je dia isi kat excel kat ipad. Cetttt hi-tech sangat laa tu. Memang konsisten laa 10 minit contraction. Petang tu gak packing barang pergi hospital dengan harapan tak kena halau. Nurse check reading contraction, kali ni dr Khamsiah suruh admit terus bila tengok reading contraction tinggi.

Fuh bilik single standard full. Isk hospital swasta pun boleh full kan. Saya takmo 4 bedding or double bedding. Saya nak bilik sorang!!!! Haih terpaksa laa amik family suite. Takpe laa tambah sikit je sebab AIA cover harga bilik single. Melepak laa saya petang tu ngan husband menunggu dr Khamsiah datang. Heee dr Khamsiah ni memang banyak patient. Kalau check up tu berjanggut gak laa tunggu turn. Tapi husband pun suka dia. Baik kata nya. Patut nya pukul 6.30pm nurse cakap dr Kham nak datang check tapi dekat pukul 8 lebih baru datang. Dia check baru bukaan 2cm. Tapi insyaAllah kata nya esok boleh deliver. Saya dengan sayu nya mintak ubat tahan sakit. Sakit punggung macam nak pecah!! Haha. Dalam pukul 10 lebih nurse datang cucuk ubat kat punggung. Haih ubat tu tak bagi effect apa2 pun. Pukul 1am camtu merengek saya kat husband suruh carik nurse cakap saya nak ubat lagi.

Haaaaa dalam pukul 2.30am nurse datang check dah 3cm. Dorang tanya nak epidural ke.Haha saya tak pikir panjang sebab tengah sakit kan. Memang request la. Lantak laa cucuk tulang belakang ke jarum besar ke. Tak dulik dah, yang pasti saya nak tidur takut time deliver nanti penat. Lebih kurang pukul 3am saya masuk labor room sebab nak cucuk epi. Lawak gila dr epidural tu explain term2 tapi  saya  tenung je dia. Tengah sakit ni doc!! Tak paham satu pe main sign je form. Okay dia cucuk tulang belakang seriusss tak rasa apa. Perasaan nak pecah punggung tu lagi terukkkkk.

Lepas je cucuk epi tu rupa nya saya terus pengsan sampai pukul 6am. Tengok husband ada sebelah tak tidur kot dia. Hehe. Dia cakap reading contraction saya tinggi gila tapi sebab epi saya tak rasa sakit langsung.

Alaaaaamaaakkk panjang pulak ni! Baby kecik pun dah macam nak bangun. To be continued kkkkk..




Alamak ada LIKE je..DISLIKE tak ada laaa..=p

Tuesday, November 19, 2013

Menunggu saat itu!!

Yeayyy..usia kandungan saya dah cecah 38 minggu 4 hari. Bebila masa je boleh meletup. Last check up, saya ngadu kat doc, rasa baby dok tolak2..Hui doc cakap baby dah masuk jalan memang laa rasa camtu. Hihi then doc bagi mc. Happy laaaaaaa. Tak payah lagi menapak pergi kerja. Dah bertahun2 naik public transport. Masa pregnant ni baru rasa tak seronok nyeeeee public transport kat malaysia ni. Tak mesra pregnant lady. Kui2..my wish ada rumah tepi KLCC. Haha berangan jela kan. Kadang-kadang rasa nak bawak kereta. Tapi pikir nak bayar tol, parking, minyak dengan jem nya, xjadi laa.

Haaaa masa check up tu, amik darah untuk check reading HB. Adoii reading rendah pulak. Doc cakap bahaya boleh effect masa bersalin tumpah darah. Gulp. Tatau pun tumpah darah tu camne. Maka menggugel laa saya. Hmmmmm boleh bawak kepada kematian. Doc bagi ubat lagi nak tambah darah, Malas nyeeeee saya nak telan ubat lagi. Haish.

Harap2 baby kecik sihat2 laa. Kekadang terpikir gak, kalau tuhan jemput saya masa bersalin. Mampu tak husband nak jaga baby kecik sesorang. Kesian baby kecik. Hehe semoga Allah bagi kesempatan kat saya jaga baby kecik. Amin.

Saya bahasa kan baby lam perut as baby kecik. Mesti comel kan jejari kaki ngan tangan dia. Sayang baby kecik dalam perut. Muaaahssss!!!

So kat sini, saya nak mintak maaf kat semua ye. Doakan proses bersalin saya dipermudahkan. :)



Alamak ada LIKE je..DISLIKE tak ada laaa..=p

Friday, November 1, 2013

36 weeks!! makin berdebar

Hari ni genap 36 weeks pregnant.

Fuhh emosi turun naik. Bila rasa penat sangat mula rasa nak nangis. Hehe perut naik tapi berat badan sendiri tak naik. Abang kakak cakap cam orang afrika jer. Cisssss!!

Hmm husband tak confirm  lagi balik bila. Redha dan tawakal je la kan.

Yeay esok nak check up lagi. Tak sabar nak tengok baby kecik kat machine scan Hospital Annur yang kuno tu. Haha. Plan nak deliver kat situ. Banyak doc perempuan. Lagipun if husband tak sempat balik, InsyaAllah boleh pergi sendiri. Saya kan perempuan gigih. Kihkih. Padahal before tidur meleleh gak air mata.

Weekend lepas, pergi Mom & Baby expo. Uhhh xde laa best sangat. Baik pergi Pureen warehouse sales. Hihi tak best pun sempat gak rembat stroller Quinny Zap Xtra dengan carseat Maxi Cosi Pebble. Berpeluh gak nak bayar, Ah nanti claim kat husband. Haha.

Ingat nak beli after pantang tapi sangat laaaa tergoda time tu. Ce tengok cuteee gilaa carseat attach kat frame stroller Quinny ni.



Dahlaa parking jauh gila. Masa nak beli tu pikir gak camne nak heret menda ni sorang2 pergi parking. Hehe sebek pergi dengan member. Dia paksa bro jual stroller ni tolong hantarkan at least kat tepi jalan after saya kuar parking. Kalau saya pergi sorang je confirm, pasrah je heret menda ni sampai parking sendiri.

Haaaa tak heret pun, sampai rumah tengok jari jari kaki gemok. Bengkak sebab jalan dan diri lama sangat time expo tu. Seksa betoi rupanya pregnant ni. T____T

Nanti saya review pasal stroller dengan carseat ni. Best ke xbest. Heeee..



Alamak ada LIKE je..DISLIKE tak ada laaa..=p

Sunday, October 20, 2013

Insomnia & Stress

Last week insomnia menjadi-jadi. Dari pukul 2-3 pagi tak boleh tidur melarat jadi pukul 5 pagi. Tuhan je tauuu letih sangat badan. Nasib laa apply cuti raya Haji hari Isnin dan Rabu. Haha kalau tak mau pengsan time kerja.

Bila dah tak cukup tidur, mula laaa stress kan. Dengan badan letih, rasa berat je perut. Syaitonnnn mula start cucuk jarum la pe lagi. Emosi takyah cakap laa. Tetiap malam nangis, pastu dok whatsapp en husband suruh balik. Kalau suruh je takpe lagi. Ni mula nak mengamukkkkk cari gaduh time duduh jejauh ni. Hehe.

Sepanjang pregnant ni, rasa baru 2 kali emosi terlebih. 1st masa awal2 pregnant. Masa tu baru bertukar hormone kan. Kihkih en husband lak masa tu project dia tengah busy stage. Aiyaaa balik lambat je laaa dia. Pe lagi mengamuk abis campak barang-barang masa dia xde. Ampunnnn bang xbuat lagi. Nasib baik laa en husband ni jenis cool. Tengok hasil amukan tu dia releks je kemas balik. Pastu bertenang kejap baru laaa ktorang slow talk. Setakat ni tak pernah lagi la gaduh teruk lelama. Mana boleh wooo lelama, rindu nak cakap dengan dia. Hehe. Lagipun dosa laa gaduh dengan husband.

Terbaru ni, memang tak boleh ngamuk campak barang. Haha kang sendiri kena kemas pulak. Hehe lagi pun tak baik laa ngamuk2 camtu mau darah tinggi.

En husband bagitau ada member dia boleh replace dia kat offshore. Tapi dia cakap nak stay sampai agreed schedule which is hujung bulan ni. Saya dengan mengada nya tak puas hati pertikaikan laa nape  tak mintak balik jeee nowww dah ada orang nak replace kan. Mula laa start tulis mengarut, tuduh en husband selfish, tak sayang saya laa dan macam lagi. Perempuan biasa laaa kan. Hihi. Pastu tetiba dia cakap kalau boleh dia nak terjun laut terus boleh dapat balik. Woooo..terus tak jadi nak ngada lagi. Takut pulak dia terjun betoi2. Haha dia pun stress gak kan tinggal bini kesayangan dengan ngandung lagi.

Then slow talk lagi. Dia pun cakap dia paham saya letih tak tidur kena tinggal lama lagi. Pastu penakut pulak tu. Oh sepanjang tak boleh tidur tu saya dengar cam orang tengah iron kt luar bilik. Keluar tengok tak ada orang pun. Haaaa scary tak??

Pastu en husband pun suruh saya jangan pk bukan-bukan dan bertenang. Before tidur dia mintak baca ayat kursi 9 kali sambil usap-usap baby kecik. Nape 9 kali tu tatau laa. Hehe. Alhamdulillah berkesan gak. Sekarang dah boleh tidur awal sikit.

Hmm nampak tak permainan emosi masa pregnant ni, syaitonnnn yang buat. So mari kita mohon Allah lindungi kita dari kejahatan syaiton ni. Amin.



Alamak ada LIKE je..DISLIKE tak ada laaa..=p

Monday, October 14, 2013

33 weeks :)

Hui mencabar betoi masuk 3rd trimester ni. Encik husband kena pergi offshore. Nasib laaa kerja service company, bukan dapat pergi kejap-kejap. Laaaaamaaaa okay! Apa lagi drama air mata la kitee ni kannnn. Tapi nasib baik laa memang dok rumah family lagi at least makan minum terjaga lagi. 


Sehari lepas encik husband pergi saya dapat syndrome insomnia. Masa tu ingat sebab cuaca panas. Lepas mandi malam pun rasa berhaba lagi. Memang terkebil-kebil laa tak boleh tidur. Hehe nasib saya sebelum kahwin memang jenis independent. Lepas kahwin jeee encik husband kiteee tuuu terover protective. Eh eh bukannn terlebih sayang nama nya. Haha. Pergi kedai dekat pun kena dengan dia. Tapi sebab dia xada ni "terpaksa" laaa saya pergi merayau Alamanda sesorang. Tu pun dah kena ceramah awat tak bawak ayah ke adik teman. Leceh laaa bawak orang. Kiteee nii nak rembat baju baby kecik lagi kang susah kalau ada orang ikut.

Haaaa tak pikir panjang saya pun beli aircond brand panasonic kat sengheng. Cis budak Sengheng beria kata type yang ada inverter ada promo tang installation. Bila swipe credit card (tak kan mak buyong ni nak pergi kuar cash banyak2, kang haru kena rompak) , baru budak tu detect promo dah habis. Lorrrrr gituuuu takmo laaa inverter bagai ni. Saya paksa gak dia cancel amount yang dia swipe tu. So saya opt aircond brand panasonic yang ada econavi tu. Hihi murah sikit. Lagipun ni bakal tinggal kat rumah mak. Takkan nak cabut bawak pindah rumah baru. Kang ada kata kedekut taik hidung masin!!! Hmmmm camna orang tau taik hidung masin, lu orang jangan tanya k. 

Yanggggggg musykil nya after pasang aircond terus rasa sejuk time malam. Tak payah on pun tak apaaa. Kipas pun cukup. Hanginnnnn takkkkk! haha tapi still insomnia tak habis sampai laaa ni. Pening kepala sebab malam tak cukup tidur.

Hurm rasa syndrome ni jadi sebab rindu en husband kot. Kerja saya check berapa haribulan je. Harap baby kecik tak keluar awal dan tunggu abi dia balik. Okay laaa rasa cam dah boleh tidur dah. Nak tempek pic baju baby dah siap basuh tapi xpandai lagi insert pic dari ipad. Lain kali laa cuba.

Okayyyyy mari tidur!!




Alamak ada LIKE je..DISLIKE tak ada laaa..=p